PRIMARIA COMUNEI COSMINELE

Judetul Prahova

PREZENTARE LOCALA

    Denumirea asezarii trebuie sa derive dintr-un antroponim feminin "Cosmina". Reunind cele doua sate: Cosmina de Jos si Cosmina de Sus a rezultat denumirea de COSMINELE.
    Anul atestarii documentare a comunei Cosminele este 1642.
    Cateva familii instarite fugite din Codrul Vlasiei s-au stabilit de-a lungul paraului caruia i-au dat numele "Scutareasca". Numele provine de la denumirea de SCUTARI - capitani de osti. Asta pentru ca cei statorniciti aici fusesera capitani in oastea domnitorului Mihai Viteazul. Denumirea catunului Scutari este pastrata pana in zilele noastre. Se poate spune ca aceste familii nu erau deloc nevoiase, dat fiind faptul ca puteau intretine un preot si doi diaconi si au ridicat o biserica din lemn. Anul constructiei acestui lacas sfant nu se cunoaste, deoarece nu a fost inscris pe piatra de temelie, dar tinand cont de anul venirii, acesta se situateaza dupa 1642. Aceasta biserica a rezistat timpului pana in anul 1799, cand a luat foc.
    In perioada anilor 1810 - 1820, de-a lungul firului de apa "Dumbravioara" se instaleaza tarani ortodocsi veniti tocmai din Transilvania. Conform Hrisoavelor Bisericesti, in anul 1896 au aparut unele conflicte religioase. Cand s-au efectuat primele masuratori topografice, la intersectia celor trei distante egale ce uneau cele trei sate deja formate, se pune piatra de temelie a Bisericii "Inaltarea Domnului" si o data cu aceasta se stinge conflictul aparut.
    Satele ce compuneau atunci comuna Cosminele erau: Cosmina de Jos, Cosmina de Sus si Poiana Trestiei. Ele aveau locuitori de religie ortodoxa, fara alte influente religioase. Aceasta a facut ca un obicei specific plaiurilor noastre,
sa-i deosebeasca de cei din localitatile invecinate. Acesta era si este IORDANUL - un colind al tinerilor barbati.
    Indeletnicirile de baza ale stramosilor cosmineni erau: cresterea animalelor, exploatarea lemnului, tesatoria. Barbatii erau cei care mergeau la padure unde erau taietori de lemne, dupa care plecau la oras pentru a le vinde. Femeile se ocupau de gospodarie si erau vestite tesatoare in razboaie. Ele erau renumite pentru lucrul ce iesea din mainile  lor. Aici s-au tesut chiar si straie preotesti.

        Informatii demografice

    Asezata central in judet, comuna Cosminele are un relief de mare frumusete, deluros, cu inaltimi de pana la 900 m. Dealurile sunt acoperite cu paduri de foioase, considerate chiar bogatia comunei.

    Vecinii comunei Cosminele sunt:
  • La Nord comuna Alunis
  • La Sud comuna Vilcanesti
  • La Nord-Est comuna Varbilau
  • La Vest comuna Telega.
    Suprafata totala a localitatii este de 2505 km patrati, iar numarul de locuitori este de 1260, dupa ultimul recensamant, repartizati pe sate, astfel:
  • Satul Cosmina de Jos - 459 locuitori;
  • Satul Cosmina de Sus - 490 locuitori;
  • Satul Poiana Trestiei - 305 locuitori;
  • Satul Draghicesti (sau Podul Ursului) - 6 locuitori.